© 2019 by Tseng-Hsuan Wei

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Pinterest Icon

Share Time, Share Lifestyle 

A shared housing penetrated by a wandering path in between continuous walls 

Tokyo / Japan

 

Year: 2014

Type: Residential

Function: Social housing

Property: Academic / Groupwork

Teammates: Ayako Motai, Ohnishi Mayu, Chia-Yu Ke, Tzu-Chi Kan, Bo Wang, Man-Hsuan Kan, Zong-Han Lin

Insert resident units

 

Create greens

 

Continuous walls 

 

Bend the walls

 

Share leisure elements in a compact city with the changing continuous wall  

About /

 

Tokyo is one of the busiest city in the world. People who live in this city have a fast-tempo and pressure life. “Izakaya”, which is a Japanese style bar, is very popular in this city. People usually go to Izakaya after work to relax. As a result, if we can bring this atmosphere back to their home, people can have more time to relax and communicate with others. A stroll path is designed in this project which plays an important role in this shared housing. This path connects all of the social spaces through the building from ground to roof. The site locates in an eye-catching point and is an interface of commercial area and residential area. We want to create a shared housing that not only private but also open to passersby. In consequence, half of the stroll path and most of the social spaces are designed on the main elevation of this housing which response to our concept “Share Time, Share Lifestyle”.

 

Tenjin town, Shinjuku

 

Tenjin town is located in Shinjuku, which is the major commercial and administrative center. The busiest train station and government buildings are in this district.ct. 

Social Space

The function of social space in this house is decided by the height. The lower proportion is public and changes gradually to private. In addition, all of these spaces are on the elevation to share to the public.

Green Space

In order to let each resident units have access to the green, green spaces in this house are designed on the higher proportion, which is the main part of the living area.

Route System

The required escape route in this house is designed on the left side. By doing this, a wandering path can be created wriggly.

Wall system

 

The main structure system is composed by two walls which are on the left and right side of the site. The walls inside these two walls are secondary structure due to creating the agility of space.